Haber

Thodex davasında gerekçeli karar açıklandı: Ceza indirimi uygulanmadı

Thodex’in kurucusu Faruk Fatih Özer’in dolandırıcılık davasında gerekçeli karar açıklandı. Kararda, “Devam eden yargılama sürecinde tüm sanıkların suçtan gerçekten pişmanlık duyduklarına dair herhangi bir emare göstermedikleri, kendilerini ve örgüt liderlerini kendi nezdinde temize çıkarmaya çalışacak şekilde hareket ettikleri anlaşılmıştır. örgüt bilinciyle kendilerini savunmuşlar ve bu nedenle sanıkların cezalarında herhangi bir takdir indirimi uygulanmamıştır.”

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırlayıp taraflara tebliğ ettiği 508 sayfalık gerekçeli kararda, yargılama aşamasındaki savunmalar, savcılığın iddianamesi, mütalaası ve delillerine yer verildi.

Kararda Koineks Teknoloji AŞ’nin 20 Eylül 2017 tarihinde 400 bin lira sermaye ile kurulduğu, şirketin kurucusu ve yöneticisinin davalı Faruk Fatih Özer olduğu belirtildi.

Thodex Platform olarak bilinen Koineks Teknoloji AŞ’nin kripto varlık hizmet sağlayıcısı olduğu belirtilen kararda, kripto varlık hizmet sağlayıcılarının temel olarak müşterilerine kripto varlıklar ile Türk lirası veya diğer prestijli para birimleri arasında alım satım olanağı sağladığı belirtildi. Kripto varlık transfer işlemi, müşterileri adına kripto varlıkları gerçekleştirmektedir. Depolama hizmeti verdiği belirtildi.

Kararda, bu hizmet sağlayıcıların “kripto borsası” olarak anılan platformları üzerinden müşterilerin birbirleri arasında alım satım yapmasına olanak sağladığı kaydedildi.

Kararda, alım satıma konu varlığın arz ve talebine göre ortaya çıkan fiyatın, varlığın cari fiyatını oluşturduğu belirtildi. “Günümüzde kripto varlıkların sayısı binlerle ifade edilse de her kripto varlık türü tüm kripto borsalarında işlem görmemektedir, kripto para borsaları genel olarak müşteriler tarafından talep edilmektedir ve likiditeleri düşüktür. Değeri yüksek kripto varlıkların işlem gördüğü anlaşılmaktadır. ” Onun sözleri yer aldı.

MAĞDURLAR DUYURU VE REKLAMLARLA ALDATILDI

Gerekçeli kararda, Thodex’in reklam ve tanıtım faaliyetlerinde kamuoyunca tanınan ünlü kişilerin kullanıldığına dikkat çekildi. Thodex’in çeşitli şekillerde diğer kripto borsalarına göre daha fazla kazanç fırsatı sunacağı iddiasıyla internet reklamları ve televizyon reklamlarıyla aldatılan mağdurların iradesinin bu şekilde bozulduğu kaydedildi.

Kararda, Thodex’in var olmayan varlıkları müşterilerine satması ve müşterilerin varlıklarının platform tarafından soğuk cüzdana aktarıldığının müşterilere bildirilmemesinin dolandırıcılık eylemi olarak değerlendirildiği belirtildi.

Thodex adı ve çatısı altında kurulan bu organizasyonun, müşterilerin Thodex üzerinden yapmak istedikleri online işlemlere anında veya en geç ilk dönemde beklenen sürede yanıt vererek firmaya olan güvenini artırdığı vurgulandı. sistemin lansmanından.

Kararda, sistemdeki bu aldatıcı inanç, promosyon vaatleri ve manipülasyonlar sayesinde kuruluşun mevcut müşteri sayısını artırdığı belirtildi. “Şirketin müşterilerden elde ettiği reel varlıklar beklenen doygunluğa ulaştığında aniden sonlandırıldı, müşteri/mağdur varlıkları zaten soğuk cüzdana aktarıldı ve zaten erişilemez hale getirildi.” “Sanıklar tarafından bu şekilde ele geçirildi.” değerlendirme yapıldı.

‘SOĞUK CÜZDAN FİZİKSEL OLARAK KÜÇÜK VE TAŞINABİLİR AMA ŞİFRE İLE ULAŞILABİLİR BİR CİHAZDIR’

Gerekçeli kararda, kripto varlıkların takip edilemez hale gelmesinin veya takibi sonlandıracak işlemlere tabi tutulmasının diğer varlıklara göre çok daha kolay olduğu belirtildi.

Soğuk ve sıcak cüzdan terimlerinin açıklandığı kararda, şunlar kaydedildi:

“Thodex adı verilen kripto varlık borsası ve diğer kripto varlık borsalarının işleyişini bir bankaya benzetmek gerekirse; banka müşterilerinin belirli bir süre içerisinde yatırdığı paraların bir gün içerisinde kabul edilmek üzere kasada tutulduğu değerlendirilmiştir. Diğer müşteri talep ederse anında ödeme yapar ve kasiyer, kripto varlık değişimi açısından sıcak cüzdana benzetilebilir.Sıcak cüzdanda biriken varlıkların aktarıldığı şifreli bir ortam olan soğuk cüzdan, Siber saldırılar gibi sebeplerden dolayı internet temasından uzak olmak bankanın kasasına benzetilebilir.Soğuk cüzdanın fiziksel olarak küçük ve şifre ile erişilebilen taşınabilir bir cihaz olduğu anlaşılmaktadır.Thodex’te bankanın yatırdığı para Müşteriler öncelikle kasiyere aktarılır. “Değer sıcak cüzdana aktarılır.”

Kararda, kripto varlıkların Thodex’in kasası sayılabilecek sıcak cüzdandan, Thodex’in kırılmaz kasası sayılan soğuk cüzdana aktarılması ve bu varlıkların üçüncü kişilere verilerek karşılığında altın alınması eylemlerinin gerçekleştirildiği belirtildi. farklı şirketler “suçtan elde edilen mal varlığının aklanması” suçunu oluşturmaktadır.

MÜŞTERİLERİNİN GERÇEKTE MEVCUT OLMAYAN VARLIKLARINI SATTILAR.

Thodex’in müşterilerine var olmayan varlıkları satması ve müşterilerin varlıklarının platform tarafından soğuk cüzdana aktarıldığı konusunda müşterilere bilgi vermemesinin dolandırıcılık olarak değerlendirildiği belirtildi.

Kararda sanıklar Faruk Fatih, İnanç ve Serap Özer’in kuruluşundan bu yana örgütü Thodex platformu üzerinden kurmayı ve yönetmeyi hedefledikleri belirtildi.

Kararda, bu sanıkların örgüt içinde dolandırıcılık ve kara para aklama işlemlerini yürütmek için gerekli teknik bilgi ve eğitime sahip olmadıkları, bu nedenle diğer sanıklar Ergün Acar, Mesut Can Arbaz, Cem Uzunoğlu ve Onur Can Gündüz’ü kullandıkları kaydedildi. teknik işler ve yazılımlar için organizasyona üye olan kişiler. bilgiler yer aldı.

Kararda, örgüt üyesi olan sanıkların, örgütün dolandırıcılık ve kara para aklama suçlarını işlemesi için gerekli sistematik programlama, yazılım ve diğer teknik gereklilikleri, kendilerine verilen emir ve talimatlar doğrultusunda uyguladıkları açıklandı. yöneticiler.

‘SANALILAR PİŞMANLIK GÖSTERMEDİĞİNDEN CEZALARI UYGULANMADI’

Sanıklara verilen cezalara ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı kararda, sanıkların, Faruk Fatih Özer ve kardeşleri İnanç Özer ile kardeşleri İnanç Özer ile mahkemede kesin vicdani kanaat bulunduğu gerekçesiyle bu hatadan dolayı cezalandırıldıkları belirtildi. Serap Özer suç işlemek amacıyla kurulan örgütün yöneticileriydi.

Gerekçeli kararda, “Sanıkların devam eden yargılama sürecinde gerçekten suçtan pişmanlık duyduklarına dair herhangi bir emare göstermedikleri, kendilerini ve örgüt yöneticilerini nezdinde temize çıkarmaya çalışacak şekilde hareket ettikleri anlaşılmıştır. Örgüt bilinciyle kendilerini savunmuşlar ve bu nedenle sanıkların cezalarında takdiri indirim uygulanmamıştır.” değerlendirme yapıldı.

sanıklara 26 milyar liranın üzerinde para cezası verildi

Anadolu 9. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’si tutuklu 21 sanığın yargılandığı kripto para borsası Thodex’teki “dolandırıcılık” davasına ilişkin kararını 7 Eylül 2023’te açıkladı.

Mahkeme, tutuklu sanıklar Faruk Fatih Özer, Güven Özer ve Serap Özer’e “örgüt kurma, yönetme ve üye olma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “gayrimenkul kıymetlerini aklama”, “bilgi işlem sistemlerini kullanarak dolandırıcılık” suçlarından 11 bin 196 suçlama yöneltti. “. 10’ar yıl 15’er gün hapis cezasına çarptırıldı.

Komite, diğer sanıkları çeşitli kabahatlerden dolayı değişen sürelerle hapis cezasına çarptırırken, 16 sanığı da “nitelikli dolandırıcılık” suçundan delil yetersizliğinden beraat etti.

Öte yandan mahkeme, sanıklar Faruk Fatih Özer, İtimat Özer ve Serap Özer’e 8 milyar 871 milyon 675 bin lira ayrı ayrı olmak üzere toplam 26 milyar 615 milyon 25 bin lira para cezası verdi. Komite, kesilen cezaların bir kısmının 24 ay taksitle ödenmesine karar verdi. (HABER MERKEZİ)

haber-kemaliye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu