Haber

ASEAN Ülkelerinden Gazze ve Myanmar’da Kriz Çağrısı

Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) ülkeleri, İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de derhal ateşkes sağlanması ve Myanmar’ın Shan eyaletinde cunta yönetimi ile silahlı gruplar arasında yaşanan çatışmalarla tırmanan krizin çözümü için çağrıda bulundu. .

Endonezya’nın başkenti Cakarta’da düzenlenen 17. ASEAN Savunma Bakanları Toplantısı’nda (ADMM) 10 ASEAN üyesi ülkenin savunma bakanları bir araya geldi.

Toplantıya ev sahipliği yapan Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto, dünyanın en büyük Müslüman nüfusuna sahip ülke olarak Gazze’de kötüleşen insani koşullardan derin üzüntü duyduklarını belirtti.

Endonezya’nın Gazze konusundaki duruşunun “açık ve kesin” olduğunu vurgulayan Subianto, “Sivillere yönelik saldırılar derhal sona erdirilmeli. Ateşkes sağlanması ve insani yardım koridorlarının kurulması yönündeki çabalar hızlandırılmalıdır.” söz konusu.

Malezya Savunma Bakanı Muhammed Hasan ateşkes çağrısını yinelerken, sivillerin rehin alınmasına ve her türlü terör eylemine karşı olduklarını, Gazze’de ev ve hastanelerin bombalanmasını ve masum sivillerin öldürülmesini kınadıklarını belirtti.

Hasan, “Daha fazla yıkımın, acının ve can kaybının yaşanmaması için tarafların itidalli davranması ve gerilimi azaltması gerekiyor.” dedi. dedi.

Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen, ülkesinin Hamas’a yönelik tutumuna dikkat çekerek 7 Ekim’deki saldırıları kınadı.

Ortadoğu’daki çatışmalardan ders alınması gerektiğinin altını çizen Hen, “Her ne kadar şu anda göreceli bir barış ve güvenlik içinde yaşıyor olsak da, Orta Doğu ve Asya’da kötüleşen durumdan ders almazsak bunu kaybedebiliriz.” değerlendirmesini yaptı.

İsrail’le savunma alanında yakın işbirliği içinde olan Singapur’un Müslüman komşularına göre farklı bir tutum sergilemesi dikkat çekti.

Myanmar’daki çatışmalar

Öte yandan savunma bakanları, yaptıkları ortak açıklamada Myanmar’ın Shan eyaletinde cunta yönetimi ile silahlı gruplar arasındaki çatışmaların sona ermesi çağrısında bulundu.

Açıklamada, ASEAN’ın ülkedeki durumu istikrara kavuşturmak için önerdiği 5 unsurlu planın uygulanması gerektiğine işaret edildi.

Zirve toplantılarına katılması yasaklanan Myanmar’daki cunta yönetiminin temsilcileri toplantıya katılmadı.

Savunma bakanları, Çin ile bölge ülkeleri arasında egemenlik anlaşmazlıklarının olduğu Güney Çin Denizi’nde taraflar arasında bir Davranış Kuralları Muhtırası oluşturulması yönündeki kararlılıklarını da yineledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu