Bilişim Hukuku Avukatı Gökçe: Yapay Zeka, “Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” Projesiyle Türk Yargı Sistemine Katıldı
Bilişim hukuku alanında çalışan avukat Görkem Gökçe, “Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi” kapsamında yapay zeka tabanlı “Yargıtay İçtihat Merkezi”nin bu yıl hayata geçirileceğinin açıklandığını belirtti. Yargıtay” projesi. Gökçe, “Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine girdi. Yapay zekanın savunacağı ilk dava şubat ayında ABD’de olacak.”
Dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamaları olan durumlarda yapay zekanın karar verici olarak çalıştığına dikkat çeken Gökçe, bu konuda açıklama yaptı. Gökçe’nin kısmen yazılı olarak yaptığı açıklamanın içeriği şöyle:
“YAPAY ZEKÂNIN SAVUNMAYA YOL AÇACAĞI İLK DURUM ŞUBAT AYINDA YAPILACAK: Girişimci Joshua Browder tarafından geliştirilen dünyanın ilk robot avukatı DoNotPay, yapay zeka uygulamasıyla kullanıcılarına bazı yasal bahislerde yardımcı oluyor. Örneğin kullanıcılar araç park cezası itirazlarında uygulamadan faydalanabilmektedir. Yine bir emsalde. Uçak biletini iptal etmek veya buna bağlı iade yapmak isteyen kullanıcılar, itiraz işlemlerini uygulama üzerinden ilerletebilirler. Yapay zeka avukat uygulaması ile görece kolay uyuşmazlıklarda online olarak takviye alınabilmektedir. Şimdi bu uygulama, Amerika’daki trafik kabahatlerinin yargılanmasında savunmaya yardımcı olacak. Bu sayede yapay zeka tarihte ilk kez bir davanın parçası oluyor. Hukuk tarihi açısından bu anlamda yeni bir sayfanın açılışına hep birlikte şahit oluyoruz. Önümüzdeki 10 yılda yapay zeka teknolojilerinin bu alanda daha da gelişeceğini, hem hakimlerin, hem savcıların hem de biz hukukçuların bu uygulamalardan daha fazla yararlanacağını şimdiden söyleyebiliriz. Bunu tahmin edebiliriz.
DÜNYANIN FARKLI ÜLKELERİNDE PİLOT UYGULAMALARI YAPILMAKTADIR: Yapay zekanın yargı süreçlerinde kullanılması konusunda dünyanın farklı ülkelerinde pilot uygulamalar yapılıyor. 2019 yılında Çin’in başkenti Pekin’deki çevrimiçi dava hizmeti merkezinde ‘AI Judge’ adlı yapay zeka yargıçlarını devreye aldı. Estonya’da 2019 yılında yeniden mahkemelerde görev yapmaya başlayan yapay zeka tabanlı robot hakimler, 7 bin avronun altındaki denkleştirilmiş uyuşmazlıklarda hukuki belgelerin incelenmesi ve analizinde mahkemelere takviye sağlıyor.
YAPAY ZEKA ARTIK TÜRK YARGI SİSTEMİNE KATILDI DİYEBİLİRİZ: 10 Mart 2022’de Yargıtay tarafından çok değerli bir adım atıldı. Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi tarafından finanse edilen ve Yargıtay Başkanlığı ile Avrupa Konseyi tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Yargıtay’ın Kurumsal Kapasitesinin Güçlendirilmesi’ projesi kapsamında kuruluş için ilk imza atıldı. yapay zeka tabanlı bir ‘Yargıtay Hukuk Merkezi’. Projenin 2023 yılında hayata geçirileceği bilgisi verildi. Yani yapay zeka artık Türk yargı sistemine dahil oldu diyebiliriz. Bu yıl hayata geçirilmesi planlanan yapay zeka sistemi ile mevcut ve emsal kararların yaygınlaştırılmasının kolaylaştırılması ve söz konusu kalitenin yükseltilmesi amaçlanıyor.
HEDEFLENEN ÖNLEMLERE ULAŞMAK İÇİN ZORLUKLARIN AŞILMASI: Şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesi gereğince Yargıtay’ın 2015 yılından bu yana verdiği tüm kararlar kamuoyuna açıktır. Bu süreçte 6 milyondan fazla karar kamuoyu ile paylaşıldı. Ancak bu tür emsal kararlarda bizim gibi kullanıcılar ya da uygulayıcılar kendi durumlarına uyan daha güncel ve yol gösterici kararlara ulaşmakta zorlanırlar. Yapay zeka uygulamasının temel olarak bu zorluğun üstesinden gelmeyi amaçladığı söyleniyor.”
YARGI MERKEZİNİN 2023 YILINDA FAALİYETE GEÇMESİ BEKLENİYOR
“Yargıtay İçtihat Merkezi” kurulmasına yönelik imza töreninin ardından konuşan Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, yapay zeka ile çalışacak sistemin içtihatların gerçek ve aktif olarak yayılmasını kolaylaştıracağını, Yargıtay içtihat birliğini sağlama görevini yerine getirmektedir. Avukat, hakim ve savcı gibi hukuk mesleğini icra edenlerin yanı sıra halka açık olması planlanan Yargıtay İçtihat Merkezi’nin 2023 yılında faaliyete geçmesinin beklendiği kamuoyu ile paylaşıldı.