Haber

Diyarbakır’da Su Kullanımına Yasak Getirildi

DİYARBAKIR Su ve Kanalizasyon İşletmesi (DİSKİ) Genel Müdürlüğü, son dönemde yaşanan iklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklığa karşı 2560 sayılı İSKİ Kanunu’nun 2. maddesi uyarınca su kaynaklarının korunması amacıyla tüketimin arttığı bu dönemde bazı yasaklar getirdi. 31 Ağustos’a kadar ev ve işyeri önlerinin ve kaldırımların hortumla yıkanması yasak. Kurallara uymayanlara bin 295 lira idari para cezası uygulanacak. DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, hava sıcaklığı nedeniyle kişi başı su tüketiminin ikiye katlandığını belirterek, bu durumun devam etmesi halinde halı yıkama fabrikalarına birkaç gün daha çalışma yasağı getirmeyi düşündüklerini söyledi.

Mevsim normallerini aşan ve 40 dereceyi aşan hava sıcaklığı nedeniyle DİSK Genel Müdürlüğü tarafından su kullanımına bazı yasaklar getirildi. Kentte içme suyunda olası kesintileri önlemek amacıyla 1-31 Ağustos tarihlerinde iş yeri önlerinin yıkanması, kaldırımların yıkanması ve çevre sulamasında hortum kullanılması yasaklandı. Ayrıca DİSK’in aldığı kararla, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri zabıta ekiplerince yapılacak tespitler sonucunda kurallara uymayanlara 1295 TL idari para cezası uygulanacağı, DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi, Diyarbakır’ın küresel ısınmanın etkisiyle kuraklık yaşayan illerden biri olduğunu belirterek, “Diyarbakır’a su kaynağından su veriyoruz. Dicle Barajı Günde 300.000 metreküp suyu arıtıp şehre ulaştırma kapasitemiz var.Havaların sıcak olması nedeniyle su tüketimi normal.İnsan tüketimi neredeyse iki katına çıkmış.Normal şartlarda kişi başı su tüketimi 140- 150 litre Türkiye ortalaması 190 litre 300’den fazla tüketmeye başladık bu olunca arıtma kapasitemizi aştı ikinci aşama devam ediyor kapasitemizi artırıyoruz iki katına çıkarıyoruz ama bu durumda su kullanmak değil sürdürülebilir. Su kullanım kültürümüzü değiştirmek adına her bireyden günde 10 litre tasarruf istiyoruz. 1 milyon 45 bin kişi için günlük 10 litreyi hesapladığımızda 10 bin metreküp. Bir ayda bu kadar su biriktirmiş olacağız. Site yöneticileri ile yeşil alanların sulanması ile ilgili toplantı yaptık.Gündüz sulamayı yasakladık. Çimler ve yeşil alanlar akşam saatlerinde sulanacak. Gündüz sulama buharlaşma ile kaybedilir. Bunu 10 dakikayı geçmeyecek şekilde sınırlandırdık” dedi.

‘HALI YIKAMA FABRİKALARININ ÇALIŞMASINI YASAKLAYABİLİRİZ’

Kurallara uyulmadığı takdirde su kesintilerine gidebileceklerini belirten Tutşi, “Hortumla çevreyi yıkamak yasak. Bunun sebebi tasarruf. Suyu israf etmemek için, doğayı korumak için. gelecek nesillerin hakkı ve hukuku.Ayrıca çok sıcak havalarda oto yıkamayı 3-4 gün yasakladık.Halı yıkama fabrikalarının çalışmasını bir kaç gün yasaklayacağız.Bu su kullanma kültürü ve günlük tüketimimizi kademeli olarak azaltmamız gerekiyor. 300 litre su.Her yıl 10 litre azaltarak olağan Türk standartlarının 200 litrenin altına düşmesi gerekiyor ki suyu koruyalım, kayıpları azaltalım, israfı önleyelim. su kesintisi çok fazla para cezası vermek istemiyoruz ama kabahatler kanununa göre 1295 tl ceza uyguluyoruz.gerekli tutanaklar büyükşehir koordinasyonunda zabıta ekipleri tarafından tutuluyor.ilk gün 97 yerler denetlendi 2 yere ceza kesildi.Vatandaşlarımıza teşekkür ederiz duyarlı davrandılar. Günlük su tüketiminde ciddi bir artış oldu” dedi.

habermecitozu.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu