Haber

Trabzon depreme hazırlanıyor; riskli bloklara yıkım

TRABZON’un Maçka ilçesinde riskli ve olası depremlere dayanıklı olmadığı belirlenen Beş Yıldız Konutları’ndaki 6 katlı 4 blok için yıkım kararı alındı. Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, “Belediye olarak bu dönüşümde sorumluluğu üstleneceğiz” dedi.

Kahramanmaraş’ta yaşanan depremlerin ardından kentlerdeki yapı stoklarının depreme dayanıklılığı gündemde. Binaların güvenlik önlemleri ve riskli yapıların tespiti konusunda ülke genelinde çalışmalar yapılıyor. Karadeniz fayı nedeniyle sarsıntı riski altında olduğu belirtilen Trabzon’da vatandaşların talebi üzerine binalarda inceleme başlatıldı. Çatlak duvarlardan karot numuneleri alınarak uzmanlar tarafından incelendi. Maçka ilçesinde 6 kat ve 144 daireden oluşan Beş Yıldız Konutları’nda 4 bloğun riskli ve olası depremlere dayanıklı olmadığı belirlendi. İlçe meclisi riskli yapıların yıkılmasına karar verdi. Tahliye sonrası yıkılacak binaların yerine kentsel dönüşüm ve yerel mimariye sahip konutların yapımına başlanacak. Yaygınlaştırılacak kentsel dönüşüm projesi ile ilçeye modern yapılar kazandırılması planlanıyor.

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, Trabzon’un deprem riski en az olan iller arasında yer almasına rağmen depremi hissettiklerini belirterek, “Depremde binaların en çok sallandığı yer burasıydı. .Yoğun talep ettiler.Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yetkilendirdiği laboratuvarlarla çalışmalarımıza başladık.Binalardan numuneler aldık.Riskli yapıların tespitine devam ettik.Bu yıl itibari ile 4 binamız riskli çıktı. , numune alamadığımız diğer 4 binamızdan da numune aldık.Onların da numune sonuçlarını bekliyoruz.Gelen sonuçlarla Maçka’daki Beş Yıldız Konutları’nın depremde riskli yapısını ortadan kaldıracağız. ” İnşallah bu yaz ortasında vatandaşların iş birliği ile dönüşüm projemize başlayacağız. Yaklaşık 140 konutu 300 konuta çıkaracağız. Daha çağdaş, yangına dayanıklı asansör ve ısıya dayanıklı bina ve görünüme sahip olacaklar. Altında aynı zamanda küçük bir alışveriş merkezi ve kreş olacak. Maçka’da olmayan bir yapıya dönüştüreceğiz. Binalar zaten müstakil bir alanda. Hem yola yakınlığı hem de Sümela Manastırı geçiş güzergahında olması mimari açıdan ilçemize artı değer katacaktır.” , Kahramanmaraş merkezli.Bu binaların yıkılmasını istiyoruz çünkü yıkılmazsa yıkılanların altında kalacağız.Evlerimizde çatlaklar var.Binalar çok eski.1988 yılında yapılan evler. Sel bile gördü Evini tadilat ettirenler var Dışarıdan da evlerdeki çatlaklar görünüyor Balkonlar dökülüyor Yıkımdan sonra yeni evlerde rahat rahat oturuyoruz Deprem sallayınca korktuk Biz de binanın altında kalacağız diye.Bakıyorsun bir ses var.Baktığımızda müstakil konuta balkonun dibi giriyor.Bir çatlağı ne kadar sürede onarabilirsin?

Gürcistan’da meydana gelen depremlerin özellikle Rize ve Artvin’de hissedilmesinin ardından Trabzon Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) bilim insanları, ‘Karadeniz’in depremselliğine’ ilişkin bilgi notu da yayınladı. Trabzon, Rize ve Ordu açıklarında son 20 yılda büyüklüğü 2,5 ile 4,5 arasında değişen depremlerin yaşandığını aktaran Gürcü, “Gürcistan’daki depremler Karadeniz fayının aktif olabileceğini gösteriyor. Özellikle deniz fayı göz ardı edilmemeli.” Deniz tabanından geçen Karadeniz fayının deprem riski taşıdığına işaret eden Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. bugüne kadar herkes tarafından kabul edilmiş olan.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu